(w)Ebjegyzet - kutya világ!

Minden, amit a kutyáinkról gondolunk és minden, amit sejtésünk szerint, ők gondolnak rólunk.

Linkblog

Címkék

Játék

2008.02.05. 13:50 | kismandala | 2 beleugatás

Címkék: játék

A játék rendkívül fontos a kutyák életében, pici korukban a világ megismerésének és a szocializálódásnak egy fontos eleme, később pedig a gazdival való jó kapcsolatnak egyik alappillére. Levezeti az energiáit, kifejezi a jókedvét. Sokféle kutyajáték van, akárcsak kisgyereknél, itt is javasolt olyan játékokat válogatni kedvencünknek ami könnyen tisztítható, gumi, műanyag stb. Bár sok plüssjátékot is csinálnak kutyusoknak, én nem vagyok híve, ha lenyeli a benne lévő töltőanyagot, anyagdarabkákat, komoly baja lehet.

A legnépzserűbb kutyajáték természetesen a labda. Számtalan előnye van azontúl hogy olcsó. Akár a kertben akár a lakásban tud játszani vele, a tömör gumiból készült labda nagyokat pattog, ezért lehet kergetni, ugrálni utána.

A gumifigurák is nagyon kedveltek kedvenceink körében.Az  RTL klub gumicsérkéje után megjelentek a petshopokban is a különböző méretű csipogó villogó tarajosok. Ezeket a játékokat vagy vynilből vagy latexből készítik. A vynilből készült darabok könnyen hasadnak, könnyen lenyelhetik, elakadhat a nyelőcsőben vagy a bélben, ezért jóval veszélyesebb a latexnél. A latexből készült játékokat gyakran emészhetőnek hirdetik, de ez is szintetikus, műanyag, tehát nem emészthető, bár valószínűleg ezek gondnélkül tudnak távozni a szervezetéből.

Legújabb divat a kutya frisbee. amerikában már versenyeket is rendeznek e sport kedvelőinek. A kutya alapvető tulajdonsága az apportkészség, tehát imád a gazdi által eldobott labda vagy bármi után rohanni. Azt visszaadni már nem annyira szeretik, bár a jól idomított kutyának ez sem okoz gondot, és kis türelemmel bármelyiket meg lehet tanítani. Frisbee-zni azért nagyon jó, mert nem igényel semmi különöset csak egy nagyobb szabad területet ahol lehet dobálni, valamint egy türelmes gazdit és egy mozgékony kutyust. Remek szórakozás. Egyre több kifejezetten kutyuknak készített frisbee van forgalomban. Én Junkie-nak a Fressnapf-ban vettem egyet, ott ki is lehetett próbálni, így ő választhatta ki magának :)

A nálunk kutyatartásban is jóval előrébb járó országokban már ismert a nylabone. Ez egy kifejezetten kutyák részére kifejlesztett anyag, ami nem öregszik el, nem tudják könnyen elrágni, ha lenyelik nem lesz belőle baj. Mindenféle méretben formában kapható. Csak nem nálunk. Legközelebb a sógoréknál lehet ilyet venni, borsos áron. Itt lehet nézelődni, neten is lehet rendelni.

Az egyedült töltött magányos órákat is könnyebben elviselik ha van mivel lekötniük magukat, erre találták ki az úgynevezett interaktív játékokat, mint például a KONG.  Egyedi desing-al, különféle méretekben dobták piacra. Kemény kaucsukból készült eszköz, üreges így különféle finomságokat rejthetünk belé, amik kiszóródnak ahogyan a kutyus bökdösi, ez leköti a figyelmét, elszórakoztatja, mozgásra készteti. A Dogsmart játékok is ezen a szisztémán működnek azzal a különbsséggel, hogy ott el is vannak rejtve a falatkák, a kutyának fel kell nyitnia kis ablakokat, vagy dugókat, ahhoz hogy hozzájusson.

Az én kutyám imádja a kötelezést :) Egy vastag madzagot kell elképzelni a két végén csomóval. ezt is lehet kapni már különböző méretekben, szinekben. Jól lehet húzni, rágni, rázni.  Figyeljünk arra hogy ha már megkezdte valahol az összesodort madzagot, akkor könnyen kerülhetnek szálak a szájába, rácsavarodhat a fogukra stb., ilyenkor érdemes ellopni tőle, (levinni a kukát mielőtt onnan kikukázná :D) és venni neki egy újat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya.blog.hu/api/trackback/id/tr26326065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása