(w)Ebjegyzet - kutya világ!

Minden, amit a kutyáinkról gondolunk és minden, amit sejtésünk szerint, ők gondolnak rólunk.

Linkblog

Címkék

Elvesztettem, megtaláltam

2008.02.04. 08:47 | kismandala | Ugass bele!

Címkék: elveszett talált

A blog első postja egy happyend-el záródó kálvária, de sajnos az elveszett kutyik közül sokan nem ilyen szerencsések. Itt szeretnék egy kis segítséget adni ahhoz, hogy mit kell/tudunk tenni ha elvesztettük kedvencünket, vagy netalán megtaláltuk másét. Én egészen a Bundásos kalandig valahogy úgy gondoltam, hogy ilyenkor felhívom az állatvédőket, ők kijönnek, és elviszik a kutyut, megkeresik a gazdiját, vagy találnak neki újat. Talán túl sokat néztem az animal planet-et. Ez itt még Magyarország, nincs Animal Rescue (sajnos), és nem így működik. Önkéntesek dolgoznak a menhelyeken, segítik a magukra hagyott, elveszett állatokat, de lehetőségeik nem végtelenek sajnos, ezért nem tudnak minden elveszett kutyihoz odarohanni, sokat segíthet a jószándékú megtaláló. Pl ideiglenes befogadással.

MIT TEGYEK HA TALÁLTAM EGY KUTYÁT?

Először is érdemes azonnal megitatni, esetleg megetetni, főleg ha látszik rajta hogy elhanyagolt, esetleg napok óta nem evett.

Egyre több házikedvencben van chip, chipleolvasó van minden állatorvosi rendelőben. Ha szerencsénk van ez alapján könnyen azonosíthatjuk a tulajdonost.

Készítsünk a kutyusról fényképet, manapság már szinte minden telefonban van kamera, inkább legyen egy rosszabb minőségű képünk, mint semmilyen. Ez sokat segíthet, a kutyáját kereső gazdinak és nekünk is hogy minél előbb hazajuttassuk.  

Amennyiben a saját lakóhelyünk környékén találtuk a kóborló jószágot, időnként vigyük el egy-egy nagyobb sétára, hátha felismeri a házat ahonnan elszökött, vagy valaki ráismer.

Elvesztett, megtalált állatot több fórumon is hirdethetünk. Plakátolni mindenképpen érdemes, hiszen először valószínűleg a környéken fogják keresni. Igyekezzünk minél részletesebb leírást adni a kutyusról, ha nem fajtatiszta akkor színe, különleges ismertetőjele, volt-e rajta nyakörv, vagy bármi egyéb. A chip számát nem javasolt a hirdetésben feltüntetni, de érdemes jelezni hogy van benne. Ilyen plakátokat a városban, kerületben lévő állatorvosi rendelőkbe is eljuttathatunk.

Gyors, és sok embert elér, ha interneten hirdetsz. Néhány cím, ahová felteheted:

netboard

országos adatbázis

Zöldmagazin

kutyakereső

http://www.allatok.info/contact.php

emailben bejelentheted a j.zsuzsa@gmail.com címen.

 az ILLATOS ÚTRA LEHETŐLEG SENKI NE ADJON LE TALÁLT KUTYÁT.. a leadottnak minősülő kutyákat helyhiányra hivatkozva elaltathatják.. muszáj visszatérnem itt egy picit BundásRicsi esetére.. az Illatos utat is felhívtuk, hátha valaki kétségbeesésében ott keresi, de közölték hogy nincs kapacitásuk felírkálni a talált állatok adatait.

no comment...

Rengeteg oldal foglalkozik a témával, igyekeztem linkelgetni is őket és a hasznosban is van néhány belőlük.

 A holnapi egy vidám post lesz :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya.blog.hu/api/trackback/id/tr59324129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása